Založ si blog

Cyklus alebo kríza? Pre HR je to jedno. Konať musí vždy.

Čo nás asi čaká v najbližšej budúcnosti? Neviem. Ale vidím, že oceliari pokles výroby naznačovali snáď ako prví. Stavbári (indikátor ekonomiky) sa pridali hneď za nimi. Asi 50% členov Klubu 500 nedávno oznámila, že pozastavuje prijímanie nových zamestnancov. Výroba aut klesla o cca 8% a automobilky začali už slušne prepúšťať (súvisí to ale aj s nábehom na elektromobilitu, keďže si vyžaduje menej prac. síl). Tým začali ťahať dolu aj ďalšie priemyselné odvetvia, ktoré na automobilky boli naviazané. Textilky, farmaceutický či gumárenský priemysel sú na tom detto. Začalo sa už s odsúvaním investícií. Je to signál a treba zvážiť či ho budeme ignorovať.

Pre krízové obdobie po roku 2008 bolo charakteristické, okrem iného, aj dynamické prepúšťanie. V SR sa to prejavilo až po rokoch 2009-2010. Podľa Eurostatu sme z 9% nezamestnanosti vystúpali až na cca 15%. Odvtedy to stále klesá a v súčasnosti sme v opačnom extréme. Ľudia (vraj) nie sú.

Naschvál píšem „vraj“, lebo s týmto názorom vo všeobecnosti nesúhlasím. Keby ľudia naozaj neboli, tak by si firmy nemohli dovoliť takú fluktuáciu akú majú. Menovať ich verejne nemôžem, žiaľ.  Poznám závody, kde mesačne príjmu 100 ľudí a 120 im odíde. Napriek tomu stále a stále každý mesiac nachádzajú ľudí nových (nie nevyhnutne cudzincov). Keby na trhu naozaj neboli, tak by ani ich recruiteri úspešní neboli. A úprimne, nie je systémovo v poriadku, ak sa nedostatok ľudí rieši len nekonečným recruitingom. Akoby tam chýbala snaha ľudí udržať, čo je mimochodom lacnejšie riešenie.

Prepúšťanie po 2008 roku bol stres hlavne pre obyčajných ľudí. Osobne by som sa tešil keby sa to už v takom rozsahu neopakovalo. HR spolu s investorom by vedeli tento rozsah zredukovať, ak by vedeli čo ich približne čaká v budúcnosti a tomu sa prispôsobili. Okrem iného aj skladbou zamestnancov. To čo robíme u nás v závode je snaha mať vekovo diverzifikovaných a odborne čo najuniverzálnejších pracovníkov, ktorí rozumejú viacerým problematikám. Žiadne prijímanie každého kto zaklope na dvere. Pre situácie ako je ekonomická kríza to je veľká výhoda, pretože môžete mať nižší stav zamestnancov a stále ste ešte odborne pokrytí. Chápem, že nie každá firma si môže dovoliť takýto luxus, ale my si ho (zatiaľ) dovoliť môžeme. Fluktuáciu máme rovnako zdravú ako aj infláciu, teda okolo 2-3%, a nových ľudí v našom regióne nachádzame v podstate bez problémov, hoci tu máme tiež silnú konkurenciu a sme dokonca aj v spádovej oblasti LRJ. Snáď to takto aj ostane.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Peter Lipták

Zlá GDPR a HR agenda znamená nemať žiadnu agendu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1423x
Priemerná čítanosť článkov: 1423x

Autor blogu

Kategórie

Archív